Articles

Aviat incloure articles de temes interessants.
Si teniu algún en concret que us agradaria que tractès, pots demanar-ho aquí mateix.

DARRER TERÇ DE GESTACIÓ

 Fins fa relativament poc temps la feina del veterinari en la gestació d’una euga acabava als 45 o 60 dies de gestació amb una ecografia de confirmació, i si no hi havia cap problema no s’examinava fins als 7-8 dies post part, o 15 dies desprès de la monta en el primer zel. Poc a poc, o a vegades desprès d’un problema, molt sovint un avortament sobtat, observem el molt interessant i profitòs que pot ser fer un exàmen durant el final de la gestació.
En ginecologia humana, la dona és sotmesa a un examen i un control fetal cada mes!Obviament no hi ha limitació econòmica. En reproducció equina quasi tot té preu i valor, i el lògic és veure cost/benefici el que ens convè; però entre res i molt hi ha molt de marge!.
Aquella euga que hem inseminat amb un semen congel.lat caríssim, amb una despesa econòmica veterinària important, i que a vegades tant ens ha costat deixar-la gestant, la deixarem sense control fins el part?!

Què podem prevenir amb una senzilla exploració i ecografia, que realitzarem al voltant d’un mes abans de la
data prevista de part:

PLACENTITIS: una de les principals causes d’avortament, i en un gran percentatge podem observar simptomes
inicials amb una ecografia transrectal, i posar tractament.

DISTOCIES: (problemes de col.locació del poltre) no totes, però si en l’examen el trobem amb una presentació posterior ( “ve de cul”) haurem ja de prevenir que tindrem un part complicat i no poc!

PATIMENT FETAL: ens indicarà que alguna cosa no va bé en la gestació i ens farà posar alerta davant d’un avançament del part o el naixement d’un poltre amb necessitats de cures especials.

Amb una sòla exploració en un moment clau podrem diagnosticar problemes i prevenir desgràcies posteriors. No cubrirem tots els problemes ni tota la gestació, però cost/benefici
segurament és el millor.